داروهای ضدافسردگی (Antidepressant) به داروهایی گفته میشود که برای درمان اختلال افسردگی اساسی و بیماریهایی همچون: افسردهخویی، اختلالات اضطرابی، اختلال وسواس فکری-عملی، اختلال خوردن، درد مزمن، دردهای نوروپاتیک و در برخی موارد، قاعدگی دردناک، خروپف، میگرن، اختلال کمتوجهی – بیشفعالی، اختلالات اعتیاد، وابستگی و اختلال خواب به کار میروند. داروهای ضدافسردگی ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها تجویز شود.
معمولاً از روشهای روان درمانی نیز برای درمان انواع گوناگون افسردگی استفاده میگردد.
انواع داروهای ضدافسردگی
۱. سهحلقهایها (TCA) (از این جهت سهحلقهای نامیده میشوند که در ساختار شیمیایی آنها سه حلقه وجود دارد) مانند ایمی پرامین، آمی تریپتیلین ، نورتریپتیلین و میرتازاپین این داروها اولین دسته از داروهای ضدافسردگی هستند که پیدایش آنها تحول بزرگی را در درمان بیماران افسرده ایجاد کرد. عمل اصلی داروهای این گروه در مغز مهار بازجذب سروتونین و نوراپینفرین با بلوک نمودن عملکرد انتقال دهندههای سروتونین و نوراپینفرین است؛ لذا موجب افزایش سطح مغزی سروتونین و نوراپینفرین میشوند. این داروها اثر بسیار کمی بر روی انتقال دوپامین دارند.
از محاسن این داروها اثربخشی بالا و قیمت ارزان آنهاست؛ ولی خواب آلودگی، افزایش وزن، خشکی دهان و تاری دید و بهطور کلی اثرات آنتی کولینرژیک از عوارض بارز این داروهاست که باعث میشود برخی از بیماران نتوانند آنها را تحمل کنند. همچنین این داروها ممکن است باعث کاهش فشار خون وضعیتی و طولانی شدن فاصله QT در نوار قلب شوند و به همین سبب استفاده از آنها در سنین بالا و در بیماران قلبی میتواند مخاطره آمیز باشد. در حال حاضر این داروها به عنوان خط دوم درمان یا در موارد مقاوم به درمان استفاده میشوند.
انواع بازدارنده های ضدافسردگی
- بازدارندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI) مانند ترانیل سیپرومین و فنلزین مصرفکنندگان این دسته دارویی باید از مصرف غذاهای حاوی تیرامین مانند پنیر پرورده اجتناب کنند. این داروها با مهار کردن مونوآمین اکسیداز آنزیمی که انتقالدهندههای عصبی را تخریب میکند، سطح سروتونین، اپینفرین، دوپامین و مونوآمینهای دیگر را در مغز بالا میبرند. بازدارندههای مونوآمین اکسیداز برای درمان افسردگی به خصوص انواع مقاوم و آتیپیک بسیار مؤثر هستند اما عوارض خطرناک و تداخلات دارویی و حتی غذایی گسترده باعث میشود از انتخابهای آخر برای درمان افسردگی باشند.
- مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)، جذب مجدد سروتونین را در سیناپس بازداری میکنند. SSRIها عوارض جانبی کمتری دارند مانند : فلوکستین، سیتالوپرام ، اسسیتالوپرام ، سرترالین ، فلووکسامین ، پاروکستین ، داپوکستین ، زیملیدین و ونلافاکسین در حاضر به علت اثربخشی خوب، عوارض کم و در دسترس بودن این دسته از داروها خط اول درمان را تشکیل میدهند.
داروخانه گیاهی زجاج کلاب
شما میتوانید تمامی بیماری های خود را به صورت کاملا گیاهی در داروخانه گیاهی زجاج کلاب درمان کنید .
تمامی داروهای موجود در داروخانه گیاهی زجاج کلاب کاملا گیاهی است و هیچگونه عوارض جانبی ندارد .
دمنوش آرامش زجاج
روز به روز مشغله انسان ها بیشتر می شود و نیاز به آرامش بیشتر دارند، یکی از بهترین راه حل های این مشکل مصرف دمنوش آرامش زجاج است. این دمنوش با ترکیبات گیاهی که دارد باعث ایجاد آرامش در شما می شود.
ترکیبات:
بهارنارنج – به لیمو – چای ترش – بابونه – علف چای و…
موارد مصرف:
- کمک به کاهش استرس و اضطراب
- کاهنده فشار عصبی
- بی خوابی های شبانه
- تا حدودی به کنترل خشم در کنار دارو ها مصرفی اثر گذار است
دستور استفاده:
روزانه می توان سه الا چهار نوبت در روز میل نمود
هر نوبت یک قاشق غذاخوری از مخلوط فراورده را در یک لیوان آبجوش به همراه در پوش یا لیوان دمنوش به مدت ۵ دقیقه دم شود و سپس صاف و با کمی عسل یا نبات استفاده شود.
شایعترین عارضه این دسته از داروها عوارض جنسی است؛ مانند کاهش میل جنسی و تأخیر در رسیدن به اوج لذت جنسی. این عوارض کمتر برای آقایان مشکل آفرین است ولی در خانمها نیاز به درمان مستقل پیدا میکند. داروی بوپروپیون میتواند به بهبود این عارضه کمک کند. علاوه بر داروهای شیمیایی، تعدادی از گیاهان دارویی وجود دارند که عارضه داروهای شیمیایی را ندارند. از جمله این گیاهان میتوان به زعفران، گل محمدی و لیموترش اشاره کرد. مواد مؤثره موجود در زعفران (کروسین و سافرانال) تأثیری مشابه داروی فلوکستین داشته و از بازجذب دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین جلوگیری میکند و بدینترتیب اثر ضدافسردگی خود را اعمال مینماید.
جدیدترین داروی ضدافسردگی
داروهای ضدافسردگی داروهایی هستند که معمولاً برای درمان افسردگی استفاده میشوند. از داروهای ضدافسردگی برای سایر اختلالات مانند اضطراب، درد و بیخوابی نیز استفاده میشود. اگرچه داروهای ضدافسردگی بهطور خاص برای درمان ADHD مورد تأیید FDA نیستند، اما از داروهای ضدافسردگی گاهی برای درمان ADHD در بزرگسالان نیز استفاده میشود.
معروفترین انواع داروهای ضدافسردگی ، مهارکنندههای انتخابی باز جذب سروتونین (SSRI) نامیده میشوند. نمونههایی از SSRIها عبارتند از:
- فلوکستین
- سیتالوپرام
- سرترالین
- پاروکستین
- اسیتالوپرام
داروخانه آنلاین زجاج کلاب
شما میتوانید تمامی داروهای مدنظر خود را از داروخانه آنلاین زجاج کلاب خریداری کنید .
تمامی سفارشات شما از داروخانه آنلاین زجاج کلاب در کمتر از سه روز برای شما ارسال میکنیم .
عوارض جانبی احتمالی داروهای ضد افسردگی چیست؟
برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به سایر داروها ایجاد کنند. ممکن است لازم باشد چندین داروی ضد افسردگی مختلف را قبل از یافتن دارویی که علائم شما را بهبود میبخشد . و باعث ایجاد عوارض جانبی میشود، امتحان کنید. شایعترین عوارض جانبی ذکر شده توسط FDA شامل موارد زیر است:
- تهوع و استفراغ
- افزایش وزن
- اسهال
- خواب آلودگی
- مشکلات جنسی
عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی
اصولاً اغلب این داروها به دلیل اثر بر روی میانجیهای عصبی مختلف عارضه دار هستند ولی عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی معمولاً با گذشت زمان به تدریج کاهش مییابد. معمولاً کمترین عوارض را مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین دارند و بیشترین عوارض را بازدارندههای مونوآمین اکسیداز.
کاربرد داروهای ضدافسردگی
اگرچه داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی ساخته شدهاند، اما در درمان اختلالات گوناگون دیگری مانند اضطراب، اختلال هراس و اختلال وسواس فکری-عملی هم مؤثر هستند.
لطفا پیج رسمی داروخانه آنلاین مارا در اینستاگرام دنبال کنید .