ریزش مو چیست؟
ریزش مو یا به زبان پزشکی آلوپسی یک اصطلاح عمومی برای از دست دادن مو البته نه فقط موی سر بلکه موی هر بخش از بدن انسان است. ریزش مو در ابتدا با دیدن موهای اضافی بر روی شانه سر و بالش شروع شده و ممکن است تا خالی شدن کف سر پیشرفت نماید. طاسی معمولا در اثر ریزش زیاد مو از کف سر ایجاد می گردد، و می تواند به دلایل موروثی، استفاده از داروهای خاص و یا شرایط پزشکی خاص حاصل شود. هر کسی اعم از زن، مرد و کودک و…. ممکن است دچار ریزش مو شده و آن را تجربه کند.
علل ریزش مو
1. تغذیه نامناسب: دریافت ناکافی پروتئین و آهن در رژیم غذایی و داشتن تغذیه ای نادرست سبب ریزش مو می گردد.
2. داروها: داروهای خاصی که برای درمان بیماری های مجرای گوارشی، آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی و فشارخون تجویز می گردند، ممکن است سبب ریزش مو در برخی از افراد گردند. همچنین قرص های ضد بارداری ممکن است سبب ریزش مو در برخی از افراد شوند.
3. بیماری: بیماری هایی مانند دیابت و لوپوس ممکن است سبب ریزش مو گردند.
4. درمان های پزشکی: شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز باعث ریزش مو می شود که معمولا بعد از قطع آن موها شروع به رویش می کنند.
5. تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی و عدم تعادل در هورمون ها سبب ریزش موی موقتی می گردد. تغییرات هورمونی به دلایلی مانند بارداری، زایمان، قطع قرص های ضدبارداری، شروع یائسگی، و کم کاری یا پرکاری تیروئید ایجاد می شود. در پی تغییرات هورمونی، ریزش مو ممکن است تا 3 ماه به تاخیر بیافتد، همچنین رویش مجدد موهای جدید نیز ممکن است 3 ماه طول بکشد. در طول بارداری، موها بطور طبیعی پرپشت تر و ضخیم تر می باشند. معمولا 3 ماه بعد از زایمان ریزش مو اتفاق می افتد. چنانچه عدم تعادل هورمون ها بدلیل تولید اضافی تستوسترون باشد، سبب نازک شدن موها در قسمت تاج سر می گردد.
6. شیوه های رفتاری با موها :مواد شیمیایی که برای رنگ کردن، دکلره کردن، و یا صاف کردن و فر کردن موقتی مو استفاده می گردند، چنانچه بیش از اندازه و یا به شیوه غلطی استفاده شوند، سبب آسیب به مو و شکننده شدن آن می گردند. استفاده زیاد از سشوار نیز چنانچه به ساقه مو آسیب وارد کند، موجب ریزش مو می شود.
7. عفونت های مربوط به کف سر: عواملی مانند قارچ ها می توانند به موها و پوست سر هجوم ببرند و سبب ریزش مو گردند. زمانی که عفونت ها درمان شوند، معمولا موها مجددا شروع به رویش می کنند. عفونت های قارچی معمولا با مصرف داروهای ضد قارچی، درمان می شوند.
انواع ریزش مو:
1) ریزش موی پایدار
أ) طاسی به الگوی مردانه (آلوپسی آندروژنتیک):
این الگوی طاسی در مردان ممکن است خیلی زود و حتی از سنین نوجوانی آغاز گردد. معمولا مشخصه این نوع ریزش مو، کم شدن موها از خط رویش مو در شقیقه ها و کم مو شدن از قسمت بالای سر می باشد. در نهایت ممکن است به طاسی کامل یا جزئی منجر گردد.
ب) طاسی به الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک):
ریزش موی ثابت در زنان معمولا به نازک شدن موها در قسمت جلو و کنار تاج سر محدود می گردد. موهای قسمت جلوی سر در زنان باقی می ماند و بندرت طاسی کامل را تجربه می کنند.
ت) آلوپسی مربوط به زخم:
این شرایط نادر در زمان آسیب های التهابی و زخم شدن پیاز مو اتفاق می افتد، و سبب ریزش موی دائمی می گردد. گاهی اوقات ریزش موی منطقه ای با خارش و درد همراه است.
2) ریزش موی موقتی
أ) ریزش موی منطقه ای((Alopecia areata:
این نوع ریزش مو معمولا بصورت تکه تکه و منطقه کوچکی از سر در حدود یک چهارم را دربر می گیرد. این بیمار ی معمولا شامل ریزش مو در چند منطقه بر کف سر می گردد، اما ممکن است سبب ریزش موی منطقه ای در هر نقطه از بدن که مو دارد مانند ابروها، مژگان، ریش و….. گردد. در موارد نادری نیز ممکن است سبب ریزش مو در سرتا سر بدن گردد. چنانچه ریزش مو تمام کف سر را دربرگیرد آلوپسی کلی (alopecia totalis) نامیده می شود و چنانچه تمام بدن را دربرگیرد آلوپسی فراگیر ( alopecia universalis) نامیده می شود. ممکن است قبل از ریزش مو درد و خارش ایجاد شود، اما معمولا این نشانه ها بسیار کم می باشند.
ب) تلوژن افلوویوم (( Telogen effluvium:
این نوع از ریزش موی موقتی و شدید معمولا ناگهانی اتفاق می افتد؛ و اغلب بعد از یک بیماری یا استرس بزرگ در زندگی حادث می گردد. در زمان شانه کردن یا شستن موها، ممکن است دسته ای از موها ریزش کنند.
ت) ریزش موی کششی ( Traction alopecia) :
این نوع ریزش مو ناشی از کشش مداوم و فشار طولانی مدت برروی موهاست. این نوع ریزش مو معمولا زمانی اتفاق می افتد که فرد از کلاه گیس یا بافتهای مو استفاده می نماید ومعمولا در جاهایی که مو کشیده می شود، ریزش مو بیشتر است.
ث) آناژن افلوویوم (( anagen effluvium:
در این نوع ریزش مو، رویش فعالانه موها در مرحله آناژن تحت تاثیر قرار می گیرد؛ دلیل این امرمصرف داروهای شیمیایی بعنوان مثال برای درمان سرطان و … می باشد. معمولا ریزش مو بلافاصله بعد از شروع درمان آغاز می گردد، و از حالت telogen effluvium شدیدتر می باشد.
درمان ریزش مو : محلول زد_هیر زجاج ، بیوتین
مشاور :09038551750