نحوه کارآزمایی بالینی قرص زد لیور
امروزه روز به دلیل عدم رعایت غذایی ،استرس،دخانیات، فرد دچار پرخوری عصبی میشود وباعث افزایش چربی خون ،افزایش دور شکم پهلو،کبد چرب میشود. برای کمک به درمان این بیماری برای اولین بار در کشورکارازمایی بالینی قرص زد لیور روی بیماران انجام شد. در بررسی نتایج مشخص شد که این محصول در کمک به درمان کبد چرب غیر الکلی اثرگذاری بالایی دارد.
عنوان طرح تحقیقاتی :
بررسي اثرات يک ترکيب گياهي بر ميزان چربي خون و آنزيم هاي کبدي بيماران مبتلا به کبد چرب: يک کارآزمايي باليني تصادفي شده
مجزیان طرح:
شرکت دارویی زجاج درمان طوس، کلینیک ویژه بیمارستان امام رضا و مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
روش مطالعه:
در سال 1394 این تحقیق بالینی توسط شرکت دارویی زجاج درمان طوس شروع شد. برای تولید محصول اولیه، پودر دانه شوید، شکوفه بهار نارنج، یرگ کنگر فرنگی، دانه خرفه و دانه خار مریم به نسبت مساوی با یکدیگر مخلوط گردید و قرص های خوراکی 400 میلی گرمی از این مخلوط تهیه شد.
از بین بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی مراجعه کننده به کلینیک ویژه بیمارستان امام رضا، 60 بیمار که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند (دارای کبد چرب گرید 2 یا گرید 1 همراه با سطح غیر طبیعی ALT) به طور تصادفی به دو گروه درمان و کنترل (به نسبت 2 به 1، 20 بیمار گروه کنترل و 40 بیمار گروه درمان) تقسیم شدند.
به هر دو گروه توصیه شد تا رژیم غذایی سالم را رعایت کنند و ورزش نمایند. علاوه بر این، گروه درمان به مدت 2 ماه هر روز در سه نوبت 2 عدد کپسول دریافت نمود. سونوگرافی کبد و شاخص های بیوشیمیایی سرم نظیر چربی، آنزیم های کبدی و قند پیش از آغاز مطالعه و پس از اتمام آن ارزیابی گردید.
نتایج:
همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، از مجموع 60 بیمار وارد شده به تحقیق، 46 نفر مطالعه را به پایان بردند (16 بیمار گروه کنترل و 30 بیمار گروه درمان). میانگین سن بیماران در گروه کنترل و درمان به ترتیب 8 ± 44 و 11 ± 49 بود که تفاوت معنی داری با هم نداشت.
نسبت بیماران زن به مرد در گروه کنترل 38 به 62 درصد و در گروه درمان 50 به 50 درصد بود که تفاوت معنی داری با هم نداشت. بیماران گروه کنترل عارضه جانبی خاصی را گزارش نکردند، به استثنای یک مورد علائم آلرژی و یک مورد احساس سبکی سر (dizziness) که از ادامه مطالعه خارج شدند.
جدول 1 نتایج سونوگرافی شدت کبد چرب در بیماران مطالعه قبل و پس از درمان با ترکیب گیاهی را نشان می دهد. پیش از آغاز تحقیق، شدت کبد چرب بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. درمان با کپسول گیاهی به طور قابل ملاحظه ای گرید کبد چرب را بهبود داد (001/0 > p)، در حالی که در گروه کنترل گرید کبد چرب در پایان مطالعه با آغاز آن تفاوتی نداشت. در پایان مطالعه شدت کبد چرب در گروه درمان با کپسول گیاهی بهتر از شدت کبد چرب در گروه کنترل بود (01/0 > p).
تجویز کپسول گیاهی به طور معنی داری سطح ALT و AST سرم را کاهش داد (05/0 > p) اما در گروه کنترل تفاوتی ایجاد نشد (جدول 2). همچنین، در پایان مطالعه کپسول گیاهی سطح کلسترول تام را به طور معنی داری کاهش داد (05/0 > p). با این حال تغییرات سطح قند خون، تری گلیسرید، LDL و HDL در هر دو گروه تغییر آماری معنی داری نداشت.
بنابراین در مجموع می توان گفت که فرآورده گیاهی فرموله شده در بهبود گرید کبد چرب، کاهش سطح آنزیم های کبدی خون و کاهش کلسترول تام در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی موثر است.
برای مطالعه و دانلود مقاله حاصل از تحقیق به این لینک مراجعه کنید.